Commanderij Cuvée


Voorbereiding wijnreis en BBQ

Wijnreis Bourgogne 2016:

We vertrekken vrijdag 22 april om 06:00 stipt bij Bussen Braux - Affligem

Informatie over de wijndomeinen (met dank aan Bart)

Hotel Moulin D'Hauterive

Hotel Moulin D'Hauterive

linken naar Wijndomeinen

Geografische inzicht en routes

De Bourgogne streek

Reisroutes

Route naar onze eerste proeverij: Domaine De La Motte


De reisroute van dag 1 via google maps

De reisroute van dag 2

De reisroute van dag 2 via google maps

Zondag: route van hotel naar champagne huis Pierre Boever



Top pagina



De druivesoorten

Chardonnay :

Deze druif is afkomstig uit de Bourgogne zelf. Alle betere witte Bourgognes worden ervan gemaakt.
Kenmerkend voor een chardonnaywijn is een aroma van tropisch fruit, maar hier geven
de wijnen vaak ook andere impressies, door de invloed van de bodem en het gebruik van eiken vaten.

 

Pinot Noir:

Wat in de Bourgogne de Chardonnay is voor de witte wijn, is de Pinot Noir voor de rode wijn.
Alle grote rode Bourgognes worden ervangemaakt. De druif geeft tamelijk elegante, zachte, toegankelijke,
vaak jong alcharmante wijnen. Dikwijls hebben ze een aroma dat een verrukkelijke combinatie kan zijn
van florale tonen en fruitige tonen. Ook dat aroma wordt beinvloed door zaken als bodem en eventuele lagering in houten vaten.

 

Gamay:

Dit is de kenmerkende druif voor de Beaujolais. Alle beaujolais wordt ervan gemaakt. Karakteristiek is een
soepele, frisse smaak meteen aroma van van kleine rode vruchtjes. De druif wordt ook in andere delen van
de Bourgogne verbouwd, vooral in de Maconnais. De druif wordt ook gebruikt in de Bourgogne Passetoutgrains,
die in de hele Bourgogne wordt gemaakt en bestaat uit twee-derde Gamay en één derde Pinot Noir.

 

Aligoté:

De vierde meest verbouwde druif is de witte Aligoté, die verwerkt wordt tot Bourgogne Aligoté.
Vroeger was het een schrale, zure wijn, maar tegenwoordig smaakt hij meestal sappig, fruitig en charmant.
Enkele van de beste soorten komen uit de Chablis en de Hautes Côtes.

 

Andere variëteiten:

Pinot Blanc, Pinot Beurot (zachte, aromatische wijnen) en de verwante pinot gris, de sauvignon blanc
(Sauvignon de St. Bris) alsmede de eenvoudige witte druiven Sacy en Melon de Bourgogne.
Additionele blauwe druiven zijn de César en de Tressot.



Top pagina




Top pagina




Top pagina